Produkcja spożywcza a nanoświat

Jak już wcześniej było wspomniane nanotechnologie zaczynają dotyczyć każdej dziedziny naszego życia i świata. Pojawiają się dosłownie wszędzie. W przemyśle spożywczym również możemy odkryć wiele zastosowań tejże technologii i poznać jak wpłynęła na jakość produktów i ich przechowywanie. Naukowcy dokonują ciągłych modyfikacji na poziomie molekularnym, cząsteczkowym aby móc uzyskać coraz lepsze właściwości wielu produktów. Prowadzą badania nad udoskonalaniem barwy, smaku oraz zapachu wielu produktów żywnościowych jak i przemysłu chemicznego. Dodatkowo modyfikując niektóre składniki żywieniowe, znacznie zwiększają ich wartość odżywczą. Jeśli chodzi o tak zwane ?inteligentne opakowania?, znamy je doskonale i chętnie stosujemy, a to właśnie wymysł nanotechnologii. Takie opakowania pozwalają nam przechowywać żywność w specjalnych warunkach przez dłuższy okres czasu, zapobiegając zepsuciu takiego jedzenia. Jak widać nanoświat służy nam i zwykle raczej korzystnie działa na nasze życie codzienne, zatem warto aby ta nauka się rozwijała.